basisonderwijs

Binnenkort lees je op deze website alles over aanmelden voor 2020-2021 in Tongeren.

Schoolkeuze is prioritair

Aanmelden is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Je hebt dan een goede kans om een plaats te vinden in de school van je voorkeur.
Kinderen die aangemeld worden, hebben voorrang op kinderen die niet aangemeld worden.
Kinderen die niet aangemeld worden, mogen rechtstreeks ingeschreven worden in de school, maar pas vanaf 28 mei, na de aangemelde kinderen. Dan zijn er minder vrije plaatsen over. In Tongeren zijn er in de meeste scholen voldoende plaatsen.

Voordeel voor wie dichterbij woont
Als er in een school te weinig plaatsen zijn, dan hebben de aangemelde kinderen die dichter bij de school wonen voorrang op kinderen die verder wonen. Het aanmeldingssysteem berekent de afstand tussen de school en het domicilieadres van het kind automatisch. De afstand wordt berekend in vogelvlucht.

Voldoende tijd voor een inschrijfgesprek
Een ander voordeel van een aanmeldingssysteem is dat grote haast niet nodig is, en er nooit wachtrijen of kampeertoestanden kunnen komen.  Aanmelden kan een hele maand lang en het precieze tijdstip van aanmelden speelt geen rol.

Sociale mix
Elke school in Vlaanderen moet sociale mix nastreven. Dat betekent dat elke school een aantal plaatsen moet voorbehouden voor leerlingen die beantwoorden aan minstens één van deze kenmerken: (1) het gezin ontvangt een schooltoelage, (2) de moeder bezit geen diploma secundair onderwijs. In Tongeren streefden alle scholen tot na de aanmeldingen 19-20 naar een sociale mix van 33%. Het aanmeldingssysteem verwerkt deze sociale mixregels automatisch. Als er voldoende plaats is kan iedereen inschrijven.