basisonderwijs

Je hebt meer kans op een plaats in je favoriete school

Als je je kind niet aanmeldt via het aanmeldsysteem, kan je hem/haar pas vanaf 30 mei 2022 rechtstreeks inschrijven. Misschien is er dan geen vrije plaats meer in de school van je eerste voorkeur. In Tongeren zijn er in de meeste scholen wel genoeg plaatsen. 

Je zal op deze website kunnen vinden hoeveel vrije plaatsen er in elke school nog zijn voor de start van de aanmeldingen.  

Je schoolkeuze is belangrijk

Aanmelden is niet verplicht, maar het is wel sterk aangeraden. Je hebt dan het meeste kans om een plaats te vinden in de school van je voorkeur.
Kinderen die aangemeld worden, hebben voorrang op kinderen die niet aangemeld worden. Als er plaats is in meerdere scholen die je hebt aangeduidt in het systeem, krijgt je kind altijd de plaats in de school van je hoogste voorkeur. 

Voordeel voor wie dichter bij de school woont

Als er in een school te weinig plaatsen zijn, dan hebben de aangemelde kinderen die dichter bij de school wonen voorrang op kinderen die verder wonen. Het aanmeldingssysteem berekent de afstand tussen de school en het domicilieadres van het kind. De afstand wordt berekend in vogelvlucht.

Voldoende tijd voor een inschrijfgesprek
Een ander voordeel van een aanmeldingssysteem is dat grote haast niet nodig is en er geen wachtrijen of kampeertoestanden zijn. Aanmelden kan een hele maand lang en het precieze tijdstip van aanmelden speelt geen rol.

Sociale mix
Elke school in Vlaanderen moet een sociale mix nastreven. Dat betekent dat elke school een aantal plaatsen moet voorbehouden voor leerlingen die beantwoorden aan minstens één van deze kenmerken: (1) het gezin ontvangt een schooltoeslag (2) de moeder bezit geen diploma secundair onderwijs.  Het aanmeldingssysteem verwerkt deze sociale mixregels automatisch. Als er voldoende plaats is kan iedereen inschrijven.