basisonderwijs

Als je je zoon/dochter niet aanmeldt, kan je hem/haar pas vanaf 29 mei 2020 rechtstreeks inschrijven in scholen waar er nog vrije plaatsen zijn. Misschien zijn er dan geen vrije plaatsen meer in de school van je eerste voorkeur. In Tongeren zijn er in de meeste scholen wel voldoende plaatsen. 

Hoeveel vrije plaatsen er in elke school precies zijn voor de start van de aanmeldingen kan je zien via het menu: Vrije Plaatsen 2020-2021

Je schoolkeuze is belangrijk

Aanmelden is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Je hebt dan het meeste kans om een plaats te vinden in de school van je voorkeur.
Kinderen die aangemeld worden, hebben voorrang op kinderen die niet aangemeld worden. Als er plaats is in meerdere scholen die je hebt aangeduidt in het systeem, krijgt je kind altijd de plaats in de school van je hoogste voorkeur. 

Voordeel voor wie dichter bij de school woont

Als er in een school te weinig plaatsen zijn, dan hebben de aangemelde kinderen die dichter bij de school wonen voorrang op kinderen die verder wonen. Het aanmeldingssysteem berekent de afstand tussen de school en het domicilieadres van het kind. De afstand wordt berekend in vogelvlucht.

Voldoende tijd voor een inschrijfgesprek
Een ander voordeel van een aanmeldingssysteem is dat grote haast niet nodig is, en er nooit wachtrijen of kampeertoestanden kunnen komen.  Aanmelden kan een hele maand lang en het precieze tijdstip van aanmelden speelt geen rol.

Sociale mix
Elke school in Vlaanderen moet sociale mix nastreven. Dat betekent dat elke school een aantal plaatsen moet voorbehouden voor leerlingen die beantwoorden aan minstens één van deze kenmerken: (1) het gezin ontvangt een schooltoeslag (2) de moeder bezit geen diploma secundair onderwijs.  Het aanmeldingssysteem verwerkt deze sociale mixregels automatisch. Als er voldoende plaats is kan iedereen inschrijven.